Plijesan u stanu, na knjigama i rublju – kako uspješno ukloniti ustajali miris

Plijesan – ustajali miris može nastati na puno mjesta u stanu, npr. na uređajima kao što je perilica rublja, na knjigama ili drugdje. Neugodan miris može se odstraniti na nekoliko jednostavnih načina.

Rublje ima neugodan miris nakon pranja

Ako Vaše rublje nakon pranja ima neugodan miris, po vlagi, plijesni ili ustajalosti, moguće da je problem perilica rublja. Kad perilica ima isti neugodan miris, preporuča se oprati je limunskom kiselinom iznutra. Napravite otopinu od pola litre vode i šest žlica limunske kiseline te ubacite u bubanj perilice rublja. Stavite perilicu na program za iskuhavanje i pustite je da prazna odradi program.

Gumeni elementi u perilici rublja trebali bi se redovito čistiti laganom sapunicom. Nakon čišćenja i pranja, stroj za pranje rublja bi uvijek trebao biti otvoren kako vlaga ne bi radila gljivice i plijesan.

Ponekad je uzrok neugodnog mirisa rublja krivi način sušenja, npr. kad rublje nema dovoljno prostora. Kad vješate rublje, napravite uvijek dovoljno mjesta da se mokro rublje ne dodiruje. Ručnici najbrže razvijaju neugodan miris. Ukoliko se i pojavi sličan miris, stavite rublje prvo u sušilicu, a potom ga objesite sušiti. Alternativa je prati rublje na visokoj temperaturi, a centrifugu namjestiti na najveći broj okretaja.

Neugodan i plijesniv miris u stanu

Prva stvar koju bi trebali napraviti ukoliko je miris plijesni u stanu: dobro ga prozračiti!

Ustajao pljesniv miris u stanu ukazuje na veliku vlagu u stanu. Ukoliko je to slučaj, potrebno je stan najprije prozračiti. U tanjurić stavite mljevenu kavu koja će apsorbirati neugodne mirise. Ukoliko imate vanilij štapiće, objesite ih u prostoriji.

Trebalo bi isključiti sve mogućnosti koje dovode do plijesni. Ukoliko zidovi nisu vlažni, pogledajte na mjestima iza ormara. Namještaj bi trebao biti uvijek nekoliko centimetara udaljen od vanjskog zida. Ako na zidu ima plijesni potrebno je zid sanirati.

Plijesan iz starih knjiga

Stare i dosta korištene knjige često znaju imati miris po plijesni. To se može otkloniti jednostavnim trikom: stavite knjigu u najlonsku vrećicu i potom nekoliko dana u zamrzivač.

Alternativno rješenje je pijesak za mačke. Napunite vrećicu pijeskom i stavite knjigu unutra te potom vrećicu dobro zatvorite. Prah će usisati vlagu, a s njom i neugodni miris.