Nekoliko savjeta za čišćenje hladnjaka

Kako biste spriječili prljavštinu i bakterije u kuhinji, potrebno je redovito čistiti hladnjak. Temeljito čišćenje hladnjaka pruža Vam priliku posložiti sve namirnice u hladnjaku. Uz pomoć sljedećih savjeta uspjet ćete jednostavno obaviti posao, koji na prvi pogled izgleda komplicirano:

1. Redovito čistite hladnjak

Većina namirnica je vakumirana i na taj način sigurna. Međutim, postoje i namirnice koje su otvorene pa se zbog njih brzo stvaraju kapljice na policama, dok namirnice kojima je istekao rok trajanja dobivaju plijesan.

Kako biste izbjegli kvarenje ostalih namirnica, redovno čistite hladnjak. Preporučamo da svaka četiri tjedna temeljito očistite hladnjak. Dio s dubokim zamrzavanjem potrebno je povremeno odmrznuti i očistiti.

2. Savjeti za čišćenje

Za temeljito čišćenje hladnjaka najprije je potrebno izvaditi sve namirnice. Preporučamo da čišćenje hladnjaka izvršite prije velike tjedne kupovine. Izvadite sve police, pretince i pregrade te njih i hladnjak operite vodom i sredstvom za čišćenje. Tvrdokorne mrlje možete odstraniti octom koji ubija bakterije i neutralizira neugodan miris. Pritom pripazite na gumene dijelove, jer ocat može agresivno djelovati na njih i oštetiti ih. Staklene elemente koji su prljaviji, možete staviti u perilicu za suđe. Nakon pranja, hladnjak dobro posušite iznutra.

Ukoliko su lako pokvarljive namirnice u hladnjaku, kao npr. svježe meso, pripazite da ne mijenja temperaturu tokom čišćenja. Te namirnice držite u pretincu koji je uvijek hladan.

3. Čuvajte hranu u hladnjaku na ispravan način

Pri čišćenju hladnjaka, imate priliku provjeriti rok trajanja i svježinu namirnica. Sortirajte namirnice tako da što duže ostanu svježe i se ne počnu kvariti – plijesniti. Voće i povrće neka bude u za njih predviđenom pretincu, a to je najčešće u najdonjem dijelu hladnjaka. Tamo dobivaju potrebnu vlagu u zraku. Direktno iznad je mjesto predviđeno za lako pokvarljive namirnice, kao što su svježe meso ili salame. U gornjem, nešto toplijem dijelu trebalo bi pohraniti sir i maslac kao i vakumirane namirnice te gotova jela. Salame i sir trebalo bi držati u zatvorenim posudama. Npr. Camember može svoje plemenite gljivice prenijeti na druge namirnice.

Savjet: ako se u hladnjaku nalazi namirnica s intenzivnim mirisom, neutralizirat ćete ga ako u hladnjak stavite limun prerezan na pola ili šalicu kave.