Jednostavno otklonite kamenac iz slavine

Savjeti i prijedlozi

Uzrok začepljenja slavine je vrlo lako utvrditi: tvrda voda. Dakle voda s visokim sadržajem kalcija i magnezija brzo začepljuje cijev kamencem. Osim toga, kod starijih vodovodnih cijevi postoji opasnost kompletnog začepljenja. Ukratko ćemo Vam objasniti kako slavinu vratiti u prvobitno stanje.

Sredstvo za čišćenje kamenca: esencija octa i Arf-a

Svakome od nas je poznata situacija u kojoj voda ne teče ravnomjerno iz slavine, nego prska u različitim smjerovima. Uzrok je kamenac na završnom dijelu slavine. Kamenac možete vrlo jednostavno otkloniti sredstvom  koji dobijete miješanjem octa i Arf-a.

Savjet: pri čišćenju kamenca koristite gumene rukavice. Iako se radi o octu, sredstvo može vrlo agresivno djelovati na kožu.

Odvinite filter na završetku slavine

Ukoliko slavina nije čista ni nakon čišćenja sredstvom za čišćenje, promijenite filter mrežicu na vrhu slavine. Filter možete pronaći u svakoj specijaliziranoj trgovini za kućanstvo. Kad odvijete prsten na vrhu slavine, dolazite do filtera. Ukoliko je mrežica kompletno prekrivena kamencem, stavite je na nekoliko sati u esenciju octa i Arf-a, omjer neka bude 1:1. Filter isperite vodom i ponovno ga fiksirajte na vrh slavine.

Održavanje je neophodno u starijim domaćinstvima. Kad su cijevi metalne, često dolazi do odlamanja, a potom i začepljenja filtera. Upravo zbog toga je potrebno češće mijenjanje filtera na slavini. Ukoliko se odlučite za zamjenu cijevi, dugoročno ćete smanjiti zaprljanje filtera na slavini.

Redovno čistite slavinu octom

Najbolji način sprječavanja kamenca je redovno čišćenje slavine našom mješavinom octa i Arfa uz pomoć krpice. Možete koristiti i četkicu za zube za uklanjanje većih i čvršćih komada.

Jedan jednostavan trik: napunite malu najlonsku vrećicu ili balon sredstvom ocat/Arf i postavite direktno ispod filtera slavine, pritom pazite da filter bude utopljen u sredstvo. Pustite da sredstvo djeluje tokom noći i potom otklonite nečistoće četkicom i krpicom namočenom u sredstvo za čišćenje. Da biste uklonili tragove kamenca, ispolirajte slavinu starom kuhinjskom krpom ili mikrofaser krpom.

Limunska kiselina: ugodan miris i svestrano sredstvo za čišćenje

Limunska kiselina je vjerojatno najugodnije sredstvo za čišćenje kamenca. Svima kojima ne odgovara miris octa trebali bi koristiti limunsku kiselinu koju možete pronaći u svakoj drogeriji. Limunska i octena kiselina imaju široku primjenu u domaćinstvu, čak i u čišćenju pećnice i hladnjaka.

 

Autor: Servisar